Osasto Q&A

Pyysin teitä lähettämään Instagramissa kysymyksiä liittyen osastohoitoon. Taustatietoina sanottakoon sen verran, että jouduin siis 24.4.2017 (eli tasan vuosi sitten) LKS:n lasten sisätautien osastolle, mistä minut siirrettiin psykiatriselle avo-osastolle 9.5.2017. Olin osastojaksoni aikana yhden viikonlopun kotilomilla ja loppullisesti kotiuduin 12.5.2017.


1. Oliko sulla osastolla pakkoliikuntaa ja söitkö kaikki ateriat?

Totta kai olisin halunnut liikkua/treenata, mutta valvonnan ja myös oman päätöksen vuoksi en pakkoliikkunut osastolla. Söin myös kaikki ateriat.


Minä odottamassa siirtoa psykiatriselle osastolle2. Pahin/kauhein juttu osastolla?

Puhelinaikojen lisäksi ihan vain yksinkertaisesti se, että turvalliseksi muodostuneiden käyttäytymismallien toteuttaminen estettiin: piti syödä paljon enemmän, siitä seurasi turvotusta ja vatsavaivoja, liikunta kiellettiin, olin erossa perheestäni ja kavereistani, jouduin olemaan neljän seinän sisällä, jne... Kun oli tylsää, myös ahdistus oli voimakkaampaa, kuin jos olisi ollut tekemistä.


3. Minkä takia jouduit osastolle (esim. alhainen syke, alhainen paino, tms.)? Oliko osastolla muita, joilla oli syömishäiriö? Jos oli niin tuliko uusia syömishäiriö käyttäytymisiä? Auttoiko osasto sua?

Jouduin osastolle, koska painoni oli tippunut nopeasti ja myös fyysinen vointini oli tällöin tietysti huonontunut nopeasti. Minulla oli esim. alhainen syke, verenpaine, huimausta, lieviä rytmihäiriöitä ja jotain häikkää verikokeissa, jne. Minulla oli myös paljon alipainoa. En kuitenkaan ollut ns. ''kuoleman kielissä'' (:D), mutta tilanne haluttiin saada nopeasti hallintaan. Lasten sisätautien osastolla (jossa siis vietin suurimman osan osastojaksostani) ei ollut muita ''syömishäiriöisiä'', mutta psykiatrisella osastolla oli ainakin yksi. Olin siellä kuitenkin sen verran vähän aikaa, etten ehtinyt omia häneltä mitään käyttäytymismalleja. Koen, että osastojakso oli minulle erittäin hyödyllinen ja välttämätönkin!


Kotilomille lähdössä...4. Pitikö sinun juoda nutreja osastolla (ateriasuunnitelman mukaan)?

Nutrit eivät kuuluneet ateriasuunnitelmaani, mutta niiden sisällyttämistä ruokavaliooni kyllä mietittiin ennen, kuin jouduin osastolle. Minulle siis sanottiin, että jos ''oikean ruuan'' riittävä syöminen ei kotona onnistu, voi ne korvata osittain nutreilla.


5. Millä osastolla olit? Oliko jaksosta mitään hyötyä?

Kuten jo aiemmin mainitsin, olin siis Lapin Keskussairaalan lasten sisätautien osastolla ja sen jälkeen vielä vähän aikaa nuorten psykiatrisella osastolla. Koen, että jaksosta oli minulle todella paljon hyötyä. Se ensinnäkin herätti sairaudentuntoni ja antoi tarvittavan ''lähtöpotkun'' paranemisprosessilleni. Osastolla annoin itselleni vihdoinkin luvan levätä ja ravitsemustilanteeni alkoi pikkuhiljaa korjaantumaan. Osastohoito oli henkisesti erittäin raskasta aikaa, enkä uskonut enää ikinä olevani onnellinen. Kuitenkin osaston jälkeen kuljin vaikeuksien kautta voittoon ja elämä alkoi jälleen, hitaasti mutta varmasti, hymyillä.


Minä kesällä, ei liity osastoon mitenkään :D6. Mikä on sinusta tarpeeksi perusteellinen syy hakeutua osastolle?

Jos fyysinen ja/tai henkinen terveys niin edellyttää, tai kokee sen itse tarpeelliseksi. Toisin sanoen: jos ei koe pärjäävänsä kotona, on mahdollisesti itsetuhoinen, eikä syöminen kotona suju ja tilanne kotona vaarantaa ihmisen terveyden. Valitettavasti aina osastolle pääsy ei ole mahdollista, vaikka ihminen sitä tarvitsisi tai haluaisi.


7. Minkälaista siellä oli? Mitä sääntöjä oli?
Osastolla noudatettiin säännöllistä ateria- ja päivärytmiä. Yleensä heräsin siinä seitsemän tai puoli kahdeksan maissa, klo 8:00 oli aamupala, yhdeksän maissa alkoi sairaalakoulu (en käynyt sairaalakoulua ihan alussa), klo 11:00 lounas, sitten takaisin kouluun, klo 14:00 välipala, sitten luin kirjaa / väritin värityskirjaa / olin puhelimella / opiskelin, klo 16:00 päivällinen, jonka jälkeen kävi mahdolliset vierailijat, seitsemän aikoihin suihku, klo 20:00 iltapala, minkä jälkeen yleensä luin kirjaa ja pistin kymmenen tai yhdentoista maissa nukkumaan.
Kaikkia osaston sääntöjä en tietenkään enää muista, mutta ainakin puhelinta sai käyttää päivittäin somaattisella osastolla klo 15:00-20:00 ja psykiatrisella osastolla muistaakseni klo 14:30-16:00 ja 18:30-20:00. Vessassa ei saanut käydä 1,5 tuntiin ruokailujen jälkeen ja myös suihkussa tuli käydä ennen iltapalaa. Somaattisella osastolla omaa tietokonetta sai käyttää puhelinaikojen ulkopuolella tunnin päivässä, kun taas psykiatrisella osastolla sitäkin sai käyttää vain puhelintuntien aikana. Hiljaisuus alkoi molemmilla osastoilla kymmeneltä illalla. Perheenjäsenet saivat vierailla milloin vain, mutta kavereiden vierailuja varten piti kysyä lupa, joka kyllä aina myönnettiin :D


Toivottavasti tykkäsitte postauksesta <3
Muistakaapa taas ehdotella mieleisiänne postauksia, jos jotakin tulee mieleen! Olen nyt ollut vähän flunssassa ja lisäksi akkillesjänteeni on ollut vähän ärtynyt, joten en ole nyt tällä tai viime viikolla kauheasti treenaillut. Muuten minulla menee hyvin ja odotan kesälomaa innolla. Kuulisin mielelläni teidän kesälomasuunnitelmianne kommenteissa :)

Kommentit

 1. Syökö teillä koko perhe viikonloppuisin ja lomilla lämpimän ruuan lounaaksi? Söitkö itse ennen sairastumista? Vai alettiinko teillä laittaa oikee ruoka lounaaksi sun sh:n ja ateriasuunnitelman aloituksen myötä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi <3
   Meidän perheessä on aina syöty lämmin ruoka lounaaksi viikonloppuisin, joten söin sen siis myös ennen sairastumista. Meillä pyritään myös syömään joka päivä lämmin ruoka päivälliseksi niin, että koko perhe on paikalla :)

   Poista
 2. Oletko maistanut quest bareja? Mikä on paras? Tai oletko koskaan edes ostanut proteiinipatukoita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon maistanut lukemattomia proteiinipatukoita :D mun mielestä paras quest bar (niistä muutamista mitä oon maistanut) on cookies & cream...

   Poista
 3. Mikä on mielestäsi paras proteiinipatukka, tykkäätkö syödä niitä?:) Voisit kirjoittaa miten lukiossa menee:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään syödä aina silloin tällöin proteiinipatukoita ja ne on mielestäni aika käteviä välipaloja esim. kouluun. Mulla ei oikeastaan ole lemppariproteiinippatukkaa, tykkään enemmän proteiinijäätelöistä :) Voisin kyllä tehdä lukio-opinnoista postauksen!

   Poista
 4. Vähän outo kysymys, mutta oliks siellä osastolla niikun yksittäiset suihkut tai sellaset niinkun yksittäiset vessat missä oli suihku? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis siellä oli käytävän varrella kaksi yksittäistä vessaa, joissa oli myös suihkut :D

   Poista

Lähetä kommentti

Blogin top 3

Mun anoreksia äidin näkökulmasta

Mun pelko- ja turvaruoat

Ruokapäiväkirja #4 + myday #1