Mutkia matkassa #3 - Uniongelmat

Sain idean kirjoittaa tällä viikolla postauksen uniongelmista, koska joku kysyi minulta niihin neuvoa Tellonymissä. Tiedän, että paitsi moni syömishäiriötä sairastava, niin myös moni muu kärsii erilaisista univaikeuksista ja myös minulla on niistä omakohtaista kokemusta. Tässä postauksessa haluaisinkin kertoa omia kokemuksiani aiheesta ja antaa vinkkejä, jotka ovat toimineet minulla!

Suomen Mielenterveysseuran mukaan ''unettomuus tarkoittaa toistuvia nukahtamisvaikeuksia tai vaikeutta ylläpitää unta, mikä johtaa yöllisiin heräilyihin tai liian aikaiseen aamuheräämiseen''. Lähes kaikilla esiintyy satunnaista unettomuutta, joka voi liittyä esim. stressaaviin elämäntilanteisiin. Unihäiriöstä on kyse silloin, kun unettomuus on säännöllisesti toistuvaa ja alkaa haitata arkielämää. Riittävä ja laadukas uni on meille kaikille elintärkeää ja vaikuttaa vireystilan lisäksi mm. muistiin, luovuuteen, terveyteen, tunteisiin ja mielialaan sekä elämänhallintaan. Siksi univaikeuksiin kannattaa puuttua jo varhaisessa vaiheessa.Ensin perusasiat kuntoon: Säännöllinen päivärytmi ja esimerkiksi samanlaisina toistuvat iltarutiinit ovat monille tärkeitä. Esim. itselleni kirjan lukeminen on merkki siitä, että kohta pistetään nukkumaan, mikä rauhoittaa automaattisesti. Pyri pitämään myös nukkumaanmeno- ja heräämisajat melko samoina joka päivä. Ole aktiivinen fyyisesti tai tee aivotyötä päivän aikana, koska liika passiivisuus ja päiväunet voivat vaikuttaa negatiivisesti yöuniin. Vältä raskasta liikuntaa myöhään illalla. Huolehdi, että makuuhuoneessasi on tarpeeksi hämärää ja hiljaista ja että sängyssäsi on mukava nukkua. Viileä sisäilma voi auttaa nukahtamisessa. Älä juo kahvia tai muuta kofeiinipitoista enää illalla. Älä käytä kännykkää tai muita laitteita ainakaan puoleen tuntiin ennen nukkumaanmenoa (auttaa oikeasti!). 

Unettomuus on selvästi kytköksissä erilaisiin mielenterveyden ongelmiin ja on esimerkiksi yksi syömishäiriön oireista. Kaikki tietävät, että jatkuva ahdistus ja stressi (esim. ruoan vuoksi) vaikuttaa monilla uneen paljon. Itselläni on ollut joskus todella stressaavia elämäntilanteita ja erilaisia ''kriisejä'', mikä on välittömästi vaikuttanut unen laatuun sekä määrään. Tämä aiheuttaa lumipalloefektin, jossa ahdistun lisää unettomuuden vuoksi ja nukun siksi entistäkin huonommin. Tärkeää olisikin pyrkiä katkaisemaan stressin ja unettomuuden kierre. Oli stressin/ahdistuksen aihe mikä hyvänsä, pyri lievittämään sitä päiväsaikaan. Jos stressaat koulun vuoksi, yritä saada mahdollisimman paljon aikaiseksi jo päivällä, niin pystyt illalla paremmin rentoutumaan. Jos ahdistus liittyy vaikkapa huonoon kehonkuvaan tai ruokaan, pyri käsittelemään tunteitasi päivällä esim. kirjoittamalla tai puhumalla luotettavalle ihmiselle. Yritä illalla päättää, että et mieti stressin aihetta enää tänään.

Päiväkirjan kirjoittaminen voi auttaa käsittelemään omia tunteita ja vähentämään stressiä.

Kun puhutaan syömishäiriöistä, yksi tärkeä pointti on riittävä syöminen. Etenkin aliravitsemustilassa yöheräileminen on todella yleistä ja kärsin tästä itsekin joka yö, kun olin vielä alipainoinen. Heräsin joka yö parin tunnin välein ja kieriskelin hetken aikaa vuoteessani nukahtaen jossain vaiheessa uudestaan vain herätäkseni taas pian. Hoitotahoni kertoi minulle tuolloin, että kehoni yrittää herättää minut syömään keskellä yötä, koska olin niin pahassa energiavajeessa. Kun pistää joka ilta nälkäisenä nukkumaan, ei kai ole ihmekään että herää monta kertaa yössä kurisevaan vatsaan! Olin kuitenkin typerä, enkä noudattanut kehoni viestejä (=syönyt). Seuraukset järkyttävästä univajeesta eivät olleet niin mukavia. Muista siis syödä riittävästi ja säännöllisesti ja syö riittävä iltapala 1-2 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Iltapalan kannattaa olla hiilihydraattipitoinen, koska sen on todettu helpottavan unettomuutta.

Riittävä ja hiilihydraattipitoinen iltapala tukee hyvää unenlaatua.

Kun edellä mainitut perusasiat ovat kunnossa, ainakin minä saan pääasiassa hyvin unen illalla ja nukun riittävän levollisesti herätykseen asti. Lisäksi voi kokeilla vielä muutamia ''kikka kolmosia''. Kaupoissa myydään ns. ''uniteetä'' usealta merkiltä ja ne sisältävät erilaisia rauhoittavia yrttejä. Myös melatoniini apteekista voi auttaa, mutta en ehkä suosittele käyttämään sitä säännöllisesti. Itse otan melatoniinia n. 1 h ennen nukkumaanmenoa, jos minulla on illalla todella levoton olo. Myös magnesiumlisä illalla otettuna voi rauhoittaa. Tykkään aina välillä kuunella kuulokkeilla pimeässä huoneessa ASMR-videoita tai rentoutusharjoituksia YouTubesta sängyssäni ja usein olen päätynyt heräämään muutaman tunnin päästä kuulokkeet yhä päässä :D

Jos kärsit vakavasta unettomuudesta, muista hakea apua! Unettomuuden hoitoon on tarjolla ammattilaisten taholta esim. psykoterapiaa, tarkempia itsehoito-ohjeita ja erilaisia lääkitysvaihtoehtoja. Kenenkään ei pitäisi jäädä kärsimään unongelmistaan yksin!

Toivottavasti tykkäsitte postauksesta <3
Onko sinulla kokemuksia unettomuudesta? Ensi viikolla julkaisen todennäköisesti postauksen mun vanhojentansseista. Otan mielelläni vastaan palautetta ja/tai postausehdotuksia kommenteissa!

Kommentit

  1. Hei! Kärsitkö toipumisvaiheessa ollenkaan yöhikoilusta? Se on tyypillistä, kun aineenvaihdunta alkaa toimimaan ja keho palautuu. Itselle se on ollut suuri ongelma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! En kärsinyt yöhikoilusta ainakaan niin paljoa, että se olisi juurikaan häirinnyt. Olen kylläkin kuullut, että se on monille iso ''ongelma''... Tsemppiä paljon <3

      Poista

Lähetä kommentti

Blogin top 3

Mun anoreksia äidin näkökulmasta

Mun pelko- ja turvaruoat

Ruokapäiväkirja #4 + myday #1