Siirry pääsisältöön

Mun lukio-opinnot

Minua pyydettiin kirjoittamaan postaus siitä, miten mulla menee lukiossa. Ajattelin, että miksipä ei toteuttaa tällaista postausta! Varmasti moni teistäkin on lukiossa tai menee lukioon vaikkapa ensi syksynä, joten voin samalla antaa vähän hyväksi havaitsemiani vinkkejä lukiossa opiskeluun. Postauksessa on mukana täysin aiheeseen liittymättömiä kuvia :D

9. luokalla mietin vielä lukion ja ammattilukion välillä, mutta koska sairastuin anoreksiaan, tuli enää vain lukio kyseeseen. Olisin nimittäin halunnut opiskella ammattilukiossa eläintenhoitajaksi, jolloin minun olisi pitänyt asua osa vuodesta yksin toisella paikkakunnalla. Yhteishaussa laitoin siis kolme vaihtoehtoa, ensimmäiseksi tämän lukion, jossa nyt opiskelen, toiseksi ammattilukion eläintenhoitolinjalla ja kolmanneksi paikkakuntani toisen lukion.

Pitsa, jossa mozzarellaa, herkkusieniä, punasipulia ja basilikaa <3


Kesällä sain tietää päässeeni sisään tähän ykkösvaihtoehtooni. Ennen koulun alkua olin tosi innoissani lukioon siirtymisestä ja uusista oppiaineista. Minua oli kuitenkin moneltakin taholta peloteltu, kuinka raskasta lukiossa opiskelu on ja että numerot tulevat tippumaan lähes varmasti lukion aikana, minkä takia lukioon siirtyminen myös hieman pelotti.

Toisin kuitenkin kävi. Keskiarvoni on ollut koko lukion ajan jaksotodistuksissa yli 9 ja lukion kokeista huonoin saamani numero on 8+, paras 10. Numeroni ovat siis nousseet tai pysyneet samana verrattuna yläasteeseen. Tämän olen saavuttanut ihan vain niin, että olen yrittänyt kuunnella tunneilla, tehnyt läksyt ja lukenut/harjoitellut kurssikirjan kerran läpi ennen koetta. En siis todellakaan allekirjoita sitä, että lukiossa olisi vaikea menestyä. Koeviikot on mahtava asia! Kaikki kokeet on samalla viikolla, mikä on erittäin kätevää, ja koepäivinä pääsee useimmiten kotiin jo ennen puoltapäivää.

Muista palkita itsesi koeviikon keskellä :D


Toki lukiossa työmäärä on isompi kuin yläasteella ja opinnoista on otettava ihan eri tavalla vastuuta kuin aiemmin. Useimpia opettajia ei kiinnosta, oletko tehnyt läksysi tai selaatko oppitunnilla puhelinta, vaan kokeesta saamasi numero osoittaa kurssiarvosanasi lähes täysin. Muistettavaa on enemmän ja totta kai opiskeltavat asiat ovat vaikeampia, kuin yläasteella. Itse olen kuitenkin tuskaillut lähinnä vain matematiikan ja fysiikan kanssa, mutta niistäkin kursseista olen saanut kiitettävän arvosanaksi. Itselläni on siis lyhyt matematiikka, koska minusta tuntui, että tulen hulluksi jo matematiikan ensimmäisellä kurssilla :D

Vastuun lisääntyminen näkyy myös siinä, että jo ykkösvuonna on oltava jotakin hajua siitä, mitä tekee lukion jälkeen, koska jo ykkösvuonna tehdään yo-kirjoitussuunnitelma ja toisen vuoden kurssit sekä lukujärjestykset valmiiksi. Itse kirjoitan (ainakin näillä näkymin) äidinkielen, pitkän englannin, lyhyen matikan, biologian ja psykologian.

Täydemmänpuoleisissa jaksoissa stressi on ollut välillä kova ja väsymys painanut, mutta niistäkin on aina selvitty viimeistään pudottelemalla kursseja vähemmäksi. Lukio on ollut itselleni myös kasvun paikka, koska minun on täytynyt laskea rimaa alemmaksi ja opetella armollisuutta itseäni kohtaan: aina ei tarvitse olla täydellinen ja joskus on hyvä valita vaikkapa Netflix läksyjen sijaan. Muutama huonompi arvosana ei kaada opintoja, sillä tässäkin asiassa kyse on kokonaisuudesta. Lukiossa opiskeleminen on pääosin ihan mukavaa sekä mielenkiintoista ja lukio on todellakin minulle sopiva paikka!

5 vinkkiä lukio-opintoihin

 1. Kuuntele oppitunneilla, kun kerran siellä lojut ja tee läksyt :D
 2. Aloita koeviikkoihin lukeminen ajoissa, niin opit/menestyt paremmin ja stressi ei ole niin paha. Itse luen koko kirjan läpi ennen koetta siten, että luen joka päivä yhden kappaleen ja varaan jokaista ainetta kohden myös pari lepopäivää.
 3. Osta mahdollisimman monet kirjat käytettynä, niin säästät rahaa. Kannattaa myös lainata kirjoja kavereilta niistä aineista, joita et aio kirjoittaa.
 4. Käytä hyppytunnit hyväksesi. Silloin kannattaa ehdottomasti tehdä läksyjä ja muita koulujuttuja, niin eipähän tarvitse kotona tehdä ;)
 5. Jos opinnot tuntuvat liian raskailta tai sinulla on niihin liittyen muita huolia, mene opon juttusille. Hän voi helpottaa lukujärjestyksiäsi mm. tiputtelemalla/siirtelemällä kursseja tai jopa pidentämällä opintojasi 3,5-4 vuoteen. Älä myöskään vaadi liikoja itseltäsi!


Toivottavasti tykkäsitte postauksesta <3
Olisin todella kiinnostunut kuulemaan muiden lukiolaisten kokemuksia opinnoistaan ja kuinka moni on menossa syksyllä lukioon. Haluaisitteko ensi viikolla ruokapäiväkirjaa taas tänne blogin puolelle?

Kommentit

 1. Joo, se on kiva kun koeviikolla pääsee kotiin heti kokeen jälkeen:) onko sulla kokeet sähköisinä, mitä mieltä olet sähköisistä ylppäreistä? Ja todellakin pitää välillä vaan pitää vapaata läksyistä:) ruokapäiväkirja olis ihan kiva:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi <3
   Lähes kaikki mun kokeet on ollut sähköisiä tänä vuonna. Musta on kiva, että ylppäritkin on sähköiset, koska kirjoittaminen on koneella niin paljon nopeampaa ja kirjoitusten aikana kärsi varmaan puutuu aika tavalla, jos joutuu käsin kirjoittamaan :D

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruoka ja paranemisprosessi

Tässä postauksessa ajattelin kertoa omia mielipiteitäni ja kokemuksiani  siitä, mitä ja miten ja kuinka paljon kannattaisi syödä paranemisprosessin aikana, ja muitakin ruokailuun liittyviä juttuja. Painotan, että en ole minkään sortin asiantuntija, vaikka toki paljon sattuneesta syystä ravitsemusasioista tiedänkin. Kaikki ihmiset ovat yksilöitä, joten yksi malli ei ruoka-asioissa mitenkään sovi kaikille... Kuinka paljon? Kun puhutaan syömishäiriöstä (lähinnä anoreksia, bulimia, ortoreksia + niiden epätyypilliset muodot) toipumisesta, olennaista on korjata aliravitsemustila syömällä riittävästi. Kannattaa myös muistaa, että aliravitsemukseen ei aina liity alipainoisuutta... Riittävä määrä tietenkin vaihtelee iän, sukupuolen, pituuden, aktiivisuustason, jne. mukaan, mutta paranemisprosessin aikana ei ole mahdollista syödä liikaa! Joillekin sopii paremmin henkilökohtainen ateriasuunnitelma, toisille taas vapaampi malli, kuten MinnieMaud. Mitään tarkkaa ja täysin ehdotonta tavoitekalo

Kokemukseni osastohoidosta

Ajattelin tässä postauksessa kertoa vähän omia kokemuksiani ja mielipiteitäni anoreksian osastohoidosta. Ensin vähän taustoja: Jouduin lasten sisätautien osastolle 24.4.2017. Olin siellä kaksi viikkoa ja yhden päivän. Tämän jälkeen olin vielä muutaman päivän nuorten psykiatrisella osastolla ja kotiuduin lopullisesti 12.5.2017. Aloitetaan siitä, että miksi jouduin osastolle. Painoni oli laskenut nopeaa tahtia, ja painokäyrässä se oli lähtenyt pystysuoraan alaspäin. Olin laihtunut kuukauden sisällä noin viisi kiloa. Tämän lisäksi minulla oli rytmihäiriöitä ja huimausta, sekä pulssini ja verenpaineeni olivat aika alhaiset. BMI:ni oli osastolle joutuessani jotain 15.9 ja 16.1 väliltä. Eli kyllä, osastolle voi joutua vaikkei olisi välittömässä hengenvaarassa! Lasten sisätautien osastolla oli säännölliset ruoka-ajat: aamupala kahdeksalta, lounas yhdeltätoista, välipala kahdelta, päivällinen neljän ja viiden välillä sekä iltapala kahdeksalta. Noudatin osastolla ravitsemusterapeutin laatim

Mun pelko- ja turvaruoat

Tänään ajattelin kertoa, että mitkä ovat muodostuneet mun pelko- ja turvaruoiksi anoreksian aikana. TURVARUOAT 1. Puuro on mun turvaruoka varmaan aika monille tutuista syistä. Se on kevyttä ja terveellistä. Syön puuroa joka päivä aamupalaksi ja olen syönyt niin kauan kuin muistan. 2. Kasvisruoka on mulle turvallista syödä, koska se on terveellistä ja eettistä. Olin semivegetaristi ennen, joten kasvisruoka on senkin takia lähellä sydäntäni. Vaikka kasvisruoka onkin minulle turvaruoka, oma kasvissyöntini ei liittynyt millään tapaa syömishäiriööni. Ne olivat kaksi täysin erillistä ominaisuutta minussa, tai paremminkin; kasvissyönti oli ja on edelleen tärkeä osa minua, syömishäiriö toivottavasti ei... kuvan annos oli minulle kuitenkin haastava, koska se oli ravintola-annos (vohveli teriyaki-tofulla, kasviksilla, cashewpähkinöillä, paahdetulla sipulilla ja majoneesilla) 3. Kouluruoka sen takia, että se on usein kevyttä, sillä se kypsennetään yleensä uunissa ilm