Siirry pääsisältöön

Kysymyksiä ja vastauksia #3

Piipahdin tässä yksi päivä vanhan recovery-instagramini puolella ja pyysin lähettämään kysymyksiä vapaavalintaisesta aiheesta Q&A-postausta varten. Pitemmittä puheitta, mennään suoraan kysymyksiin!


1. Kuinka kauan sun fyysinen paraneminen kesti?

Ensimmäisen kerran olin kokonaan fyysisesti toipunut (eli saavutin setpointini, kuukautiseni palasivat, jne.) 4 kk paranemisen aloittamisen jälkeen. Myös fyysinen tilanteeni on kuitenkin ollut jatkuvassa muutoksessa esim. viime vuoden relapsen vuoksi ja olenkin vasta loppuvuodesta 2018 saavuttanut toivottavasti lopullisesti mm. normaalit kuukautiset. En nytkään ole valitettavasti ihan painotavoitteessani :/


2. Kuinka vahvasti syömishäiriö näkyy arjessasi?

Tämä on vahvasti kausittaista. Nykyään minun on helppo syödä ns. tavallista ruokaa tarpeeksi ja säännöllisesti ja esim. käydä syömässä ulkona. Minulle vaikeinta on edelleen makeiden herkkujen syöminen, etenkin jos kyseessä on karkki tai suklaa. Jos vaikka syön jonakin päivänä suklaapatukan, saatan kompensoida sitä vähentämällä välipaloista... Tästä tavasta yritän kuitenkin päästä eroon. Yleisesti ottaen en kuitenkaan enää kauheasti mieti ruoka- tai liikuntamääriä ja osaan jo melko hyvin syödä intuitiivisesti.

Esim. Interraililla minun teki hirveästi mieli pähkinäpretzeliä, joten menin, ostin ja söin sellaisen lounaaksi :D


3. Lempi lohilomaku nyt?

Tämä on todella vaikea kysymys :D Tykkään oikeastaan kaikista mauista, mutta jos on pakko valita yksi, sanon edelleen Banana Split.4. Mitä liikuntaa harrastat nyt ja kuinka paljon?

Suurin osa liikunnastani on koiranulkoilutusta, jota tulee päivittäin n. 2 h. Lisäksi käyn salilla 1-2 kertaa viikossa. Hieman jaksosta riippuen voi olla myös koululiikuntaa, esim. tällä hetkellä minulla on yhteensä 3 h vanhojentanssitreeniä viikossa.


5. Mitä lukion jälkeen?

Minulla on kaksi vakavasti otettavaa vaihtoehtoa. Lähden joko opiskelemaan eläinlääketiedettä Helsinkiin tai Tarttoon, jolloin erikoistuisin todennäköisesti pieneläinlääkäriksi. Toinen vaihtoehto on opiskella psykologiaa jossakin Suomen yliopistoista, jolloin erikoistuisin kliiniseen psykologiaan (mielenterveystyö) ja saattaisin kouluttautua lisäksi psykoterapeutiksi.


6. Lempi ootd?

Tämäkin on vaikea kysymys! Jos yksi asukokonaisuus pitää valita, sanon Berliinin Gina Tricotista ostamani turkoosin off-shoulderpaidan Berliinin Bershkasta ostamieni leveälahkeistan housujen kanssa. Kuitenkin arkena rakastan käyttää lempparifarkkujani, pitkähihaista paitaa ja sen päällä lyhythihaista bodya.

Kuva interraililta, mutta arkena pidän siis usein tämän tyylistä, melko simppeliä asua


7. Oletko suunnitellut omillesi muuttamista?

En vakavissani. Muutan todennäköisesti kotoa vasta lukion jälkeen, kun muutan muualle opiskelemaan. Tähän on vielä reilut kaksi vuotta aikaa.


8. Parasta just nyt?

Vajaan kuukauden päässä häämöttävät vanhojentanssit! Kiinnostaisiko teitä muuten postaus mun wanhoista?


9. Lempibiisi?

Tällä hetkellä Ariana Granden Imagine. Minulla on muuten liput Ariana Granden konserttiin, joka on Helsingissä 5.10.2019. Ilmiannathan itsesi kommenteissa, jos olet tulossa sinne :D


10. Talvilomasuunnitelmia?

Ei vielä mitään varmaa tai ainakaan mitään erikoista. Todennäköisesti menen mummolaan rentoutumaan joko Kemijärvelle tai sitten isän sukulaisten luokse Etelä-Suomeen.11. Isoin kirurginen operaatio, mikä sulle on tehty?

En ole muistaakseni ollut vaan kuin yhdessä kirurgisessa operaatiossa ja sekin oli luomen poisto paikallispuudutuksessa :D että ei mitään sen ihmeellisempää...


12. Netflix suosituksia?

Itsehän en todellakaan ole mikään netflixsarjojen suurkuluttaja, eli todennäköisesti olette katsoneet kaikkia sarjoja mitä minä katson :D Lempisarjojani ovat Jane the Virgin, How I Met Your Mother, Riverdale sekä Moderni perhe. 


13. Mitä teit jouluna?

Olin lähes koko joululoman mummolassa maaseudulla. Jouluaattona ulkoilin paljon, söin hyvin, pelasin lautapelejä, jaettiin lahjat ja ylipäätään vietin aikaa läheisteni kanssa ja rentouduin. Joululoma oli muuten ehkä paras ikinä, mutta sitä varjosti se, että ukin 1-vuotias Sissi-koira jouduttiin lopettamaan :(

Joululomalla ehdin vihdoinkin levätä (kuten kuvasta näkyy :D), mikä tuli kyllä tarpeeseen...


14. Oliko kiva uusi vuosi?

Oli, ja se sujui pitkälti samoissa merkeissä kuin jouluaattokin. Lisämaustetta toi karanneen, raketteja pelkäävän koirani etsiminen... Lopulta koira löytyi muutaman kilometrin päästä naapurista.


15. Teitkö uv lupauksia?

Tein ehkä enemmänkin tavoitteita, jotka ovat: opiskele ahkerasti, saa kirjasi hyvälle mallille ja katso kaikki Harry Potterit uudestaan :D


16. Mistä löysit motivaation parantumiseen? Miten ylläpidät motivaatiota?

Kunnon motivaation parantumiseen löysin ensi kertaa osastolla: jos tsemppaan, pääsen nopeammin kotiin. Sitten minussa vain heräsi toive paremmasta tulevaisuudesta, jossa voisin syödä ilman jatkuvaa huonoa omaatuntoa ja kompensoimista, liikkua miten ja milloin haluan ja ihan vain yksinkertaisesti nauttia elämästä. En yksinkertaisesti jaksanut enää elää anoreksian kahleissa. Myös perheeni ja ystäväni kannustivat minua paranemisen tielle. Täältä löydät vanhan postaukseni aiheesta.17. Miten sulla menee nykyään? Kuinka paljon koet olevasi parantunut?

Pääasiassa mulla menee oikein hyvin. Elän ihan onnellista, tavallista nuoren elämää iloineen ja suruineen. Silti minullekin tulee joskus mielenterveyden kannalta huonompia jaksoja ja usein ne ajoittuvat loka-marraskuulle tai kriisitilanteiden yhteyteen. Syömishäiriön suhteen en koe olevani vieläkään täysin parantunut, koska edelleen mietin ruokaa päivittäin ja tasapaino on osittain hakusessa. Sanoisin kuitenkin, että olen 85-prosenttisesti parantunut syömishäiriöstä.


18. Miten syksy meni? Mitä teit, yms?

Syksy oli täynnä kivoja juttuja, mutta oli myös minulle aika rankka ajanjakso. Elo- ja syyskuussa tapahtui kaikkea kivaa: muutto, uusi kissanpentu, vietin paljon aikaa kavereiden kanssa esim. mökkeillen, jne. Tietysti alkoi myös arki ja koulu, aloitin jälleen työt ja salilla käymisen. Loka- ja marraskuussa moni asia johti siihen, että mielialani laski laskemistaan ja koin muutaman viikon ''hermoromahduksen''. Yksi suurimmista syistä tähän oli koirani Sulon lukuisat terveysongelmat, joiden kanssa olen nyt oppinut tulemaan toimeen. Joulukuu oli oikein mukavaa joulun fiilistelyä, vaikka mitään ihmeellistä ei tapahtunutkaan.

Kavereiden kanssa tehty mökkireissu Leville oli yksi syksyn kohokohdista!


Toivottavasti tykkäsitte postauksesta <3
Pari kuvaa on saattanut olla blogissa aiemminkin, pahoittelut siitä. Kirjoitan postauksen kasvissyönnistä ensi viikonloppuna. Otan enemmän kuin mielelläni postausehdotuksia ja palautetta vastaan kommenttien puolella!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruoka ja paranemisprosessi

Tässä postauksessa ajattelin kertoa omia mielipiteitäni ja kokemuksiani  siitä, mitä ja miten ja kuinka paljon kannattaisi syödä paranemisprosessin aikana, ja muitakin ruokailuun liittyviä juttuja. Painotan, että en ole minkään sortin asiantuntija, vaikka toki paljon sattuneesta syystä ravitsemusasioista tiedänkin. Kaikki ihmiset ovat yksilöitä, joten yksi malli ei ruoka-asioissa mitenkään sovi kaikille... Kuinka paljon? Kun puhutaan syömishäiriöstä (lähinnä anoreksia, bulimia, ortoreksia + niiden epätyypilliset muodot) toipumisesta, olennaista on korjata aliravitsemustila syömällä riittävästi. Kannattaa myös muistaa, että aliravitsemukseen ei aina liity alipainoisuutta... Riittävä määrä tietenkin vaihtelee iän, sukupuolen, pituuden, aktiivisuustason, jne. mukaan, mutta paranemisprosessin aikana ei ole mahdollista syödä liikaa! Joillekin sopii paremmin henkilökohtainen ateriasuunnitelma, toisille taas vapaampi malli, kuten MinnieMaud. Mitään tarkkaa ja täysin ehdotonta tavoitekalo

Kokemukseni osastohoidosta

Ajattelin tässä postauksessa kertoa vähän omia kokemuksiani ja mielipiteitäni anoreksian osastohoidosta. Ensin vähän taustoja: Jouduin lasten sisätautien osastolle 24.4.2017. Olin siellä kaksi viikkoa ja yhden päivän. Tämän jälkeen olin vielä muutaman päivän nuorten psykiatrisella osastolla ja kotiuduin lopullisesti 12.5.2017. Aloitetaan siitä, että miksi jouduin osastolle. Painoni oli laskenut nopeaa tahtia, ja painokäyrässä se oli lähtenyt pystysuoraan alaspäin. Olin laihtunut kuukauden sisällä noin viisi kiloa. Tämän lisäksi minulla oli rytmihäiriöitä ja huimausta, sekä pulssini ja verenpaineeni olivat aika alhaiset. BMI:ni oli osastolle joutuessani jotain 15.9 ja 16.1 väliltä. Eli kyllä, osastolle voi joutua vaikkei olisi välittömässä hengenvaarassa! Lasten sisätautien osastolla oli säännölliset ruoka-ajat: aamupala kahdeksalta, lounas yhdeltätoista, välipala kahdelta, päivällinen neljän ja viiden välillä sekä iltapala kahdeksalta. Noudatin osastolla ravitsemusterapeutin laatim

Mun pelko- ja turvaruoat

Tänään ajattelin kertoa, että mitkä ovat muodostuneet mun pelko- ja turvaruoiksi anoreksian aikana. TURVARUOAT 1. Puuro on mun turvaruoka varmaan aika monille tutuista syistä. Se on kevyttä ja terveellistä. Syön puuroa joka päivä aamupalaksi ja olen syönyt niin kauan kuin muistan. 2. Kasvisruoka on mulle turvallista syödä, koska se on terveellistä ja eettistä. Olin semivegetaristi ennen, joten kasvisruoka on senkin takia lähellä sydäntäni. Vaikka kasvisruoka onkin minulle turvaruoka, oma kasvissyöntini ei liittynyt millään tapaa syömishäiriööni. Ne olivat kaksi täysin erillistä ominaisuutta minussa, tai paremminkin; kasvissyönti oli ja on edelleen tärkeä osa minua, syömishäiriö toivottavasti ei... kuvan annos oli minulle kuitenkin haastava, koska se oli ravintola-annos (vohveli teriyaki-tofulla, kasviksilla, cashewpähkinöillä, paahdetulla sipulilla ja majoneesilla) 3. Kouluruoka sen takia, että se on usein kevyttä, sillä se kypsennetään yleensä uunissa ilm