Siirry pääsisältöön

Kouluruoka - onko se mistään kotoisin?

 Eräs lukijani pyysi minua taannoin tekemään postauksen kouluruokaan liittyen; siitä, mitkä ovat omia suosikkejani (ja inhokkejani) kouluruokien osalta ja millaista ruokaa meidän koulussa tarjotaan. Päätin hieman laajentaa näkökulmaa myös siihen, mitä mieltä olen yleisesti ottaen suomalaisesta kouluruokajärjestelmästä.

Suomessa kaikille lapsille on tarjoiltu maksuton koululounas jo reilun 70 vuoden ajan. Kansainvälisesti vertaillen tämä on harvinaista. Suomen Opetushallituksen mukaan ''kouluruokailun tehtävänä on oppilaiden terveen kasvun ja kehityksen, opiskelukyvyn sekä ruokaosaamisen tukeminen. Opetukseen osallistuvalle on annettava jokaisena työpäivänä täysipainoinen maksuton ateria. Ateria nautitaan tarkoituksenmukaisesti järjestetyn ja ohjatun ruokailun aikana. Kouluruokailun järjestämisessä otetaan huomioon ruokailun terveydellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen merkitys''. Kouluaterian tulisi kattaa noin kolmannes lapsen päivittäisestä energiantarpeesta ja ihannetapauksessa se koostetaan ravitsemussuositusten mukaisesti: ateria sisältää lämpimän liha-, kasvis- tai kalaruuan lisäksi ruokajuoman, salaatin, leivän ja levitteen (= lautasmalli).


Lähes jokaisella suomalaisella on luonnollisesti kouluruuasta oma mielipide. Itse kuulun ehdottomasti suomalaisen kouluruokailun kannattajiin. En ole ikinä ymmärtänyt kouluruuasta valittamista, sillä sen merkitys oppilaan hyvinvoinnille ja opiskelukyvylle on suuri. Miettikääpä lapsia esimerkiksi Yhdysvalloissa: he joutuvat joko ostamaan kalliin, ravitsemukselliselta laadultaan köyhän lounaan tai turvautumaan omiin eväisiin, joka monilla sisältää lähinnä perunalastuja ja/tai voileipiä. On selvää, että täysipainoinen lämmin ruoka tarjoaa sipsipussia huomattavasti paremmat lähtökohdat jaksamiselle koulupäivän aikana ja ehkäisee lisäksi liiallista napostelua ja herkuttelua. On myös hyvä muistaa, että monissa köyhissä perheissä myös Suomessa kouluruoka on lapsen ainoa lämmin ateria päivän aikana.

Lapsien asennoitumiseen vaikuttaa suuresti vanhempien esimerkki. Mitä monipuolisemmin kotona syödään erilaisia ruokia ja mitä vähemmän vanhemmat valittavat ruuasta, sitä avoimemmin lapsikin usein suhtautuu kouluruokaakin kohtaan. Vanhempien tehtävä olisi opettaa lapset maistelmaan uusia ruokia ja olemaan ylipäätään kiitollisia siitä, että pöydässä on ruokaa. Tämä on valitettavasti mennyt monissa perheissä pahasti pieleen. Omasta mielestäni ei ole melkeinpä mitään raivostuttavampaa kuin ihminen, joka valittaa aina ruuasta eikä suostu ikinä kokeilemaan mitään uutta. Siksi en kannata myöskään kouluissa sitä, että oppilaiden mielipiteitä otetaan liiaksi huomioon koulun ruokalistaa suunniteltaessa ja ainakin omalta ala-asteeltani tuttu ''kaikkea maistetaan vähintään ruokalusikallisen verran'' on ihan hyvä sääntö olla olemassa. Kouluruokailussakin olisi hyvä ottaa huomioon mm. ympäristöystävällinen ruokavalio: aina kasvisruokaa tarjolla ja esim. kerran viikossa kasvisruokapäivä. Opettajien tulee näyttää mallia myös siinä, että ruokaa ei heitetä roskikseen. Ruokailuun liittyvä kasvatus nuorella iällä kantaa varmasti hedelmää tulevaisuudessa.

Sieni-tofurisottoa parmesanilla, paikallista ruisleipää, kasviksia ja lasillinen piimää

Mitkä sitten ovat olleet aikojen saatossa omia kouluruokasuosikkejani?

Ala-asteella:

 1. lihapullat ja perunamuusi
 2. tonnikalapasta
 3. spagetti ja jauhelihakastike
Yläasteelle siirryttäessä jätin punaisen lihan pois ruokavaliostani, mikä toi isoja muutoksia ruokailutottumuksiini sekä lempiruokiini. 

Yläasteen top-3:
 1. tonnikalapasta (sama kuin ala-asteella XD)
 2. hunajainen broilerikastike ja riisi
 3. kalapihvit ja perunamuusi¨
Lohkoperunoita, kasvispyöryköitä, hunaja-basilikamajoneesia, ketsuppia, kasviksia ja lasillinen piimää

Kun siirryin lukioon, kouluruokailu koki suuren muutoksen. Peruskoulussa ruoka tuli aina kaupungin keskuskeittiöltä eikä siten vetänyt vertoja tavalliselle kotiruoalle, vaikka toki se minulle silti hyvin maistui :D Meidän lukiomme ruoka tulee eriltä keittiöltä ja on todella hyvää. Salaattipöytä on erinomainen, monipuolinen ja vaihteleva salaatinkastikkeita myöten ja leipiä on joka päivä tarjolla erilaisia aina ruiseivästä sämpylöihin. Lämpimät ruoat ovat kuin suoraan mummon keittiöstä ja niitä on tarjolla päivästä riippuen kahta tai kolmea erilaista. Lisäksi myös kasvisruoat ovat erinomaisia ja ravitsevia (ei pelkkiä kasvispihvejä) ja niitäkin on muiden ruokien lisäksi tarjolla yhtä tai kahta sorttia. Silloin tällöin ruokana saattaa olla pitsaa, tortilloja tai hampurilaisbuffet ''kokoa itse'' -tyylisesti. Jälkiruokaakin on joskus tarjolla. Voidaan puhua jo aika ylellisestä kouluateriasta, kun tarjolla on kylmäsavulohta! Kirsikkana kakun päällä koulumme tarjoaa myös hyvän aamupalan amiksille ilmaiseksi ja lukiolaisille yhdellä eurolla ja koulun kahvilasta saa ostettua ravitsevia välipaloja ja toki myös herkkuja edulliseen hintaan.

Parhaat ruuat lukiossa:
 1. tonnikala-pinaattilasagne / tonnikalapasta (tykkään vissiin tonnikala + pasta -combosta :D)
 2. linssi-bataatti-tofulasagne
 3. kikhernepihvit, mangomajoneesi ja riisi
 4. soijamakaronilaatikko + ketsuppi
 5. kasvispitsa
Näin lukiossa tykkään oikeastaan kaikesta, mitä koulumme tarjoaa. Peruskoulun aikana löytyi kuitenkin muutama mielestäni vähemmän miellyttävä ruokalaji. Tällaisia olivat mm. viljainen puutarhurinkeitto (käytännössä viljakökkäreitä maitoliemessä), ''herkkupasta'' (joka oli tuolloin herkusta kaukana, koska sisälsi sieniä), silakkapihvit (lempinimeltään ruotopihvit) sekä rovaniemikeitto (ällöttäviä lihanpalasia tylsääkin tylsemmässä keitossa). Ala-asteella ruokaa oli syötävä, vaikka mikä olisi, mutta yläasteella kyseisinä päivinä tuli vedettyä lähinnä salaattia ja hirveä kasa leipää :D Nykyään ehkä nuokin ruoat uppoaisivat paremmin.

Pinaattipannaria, jotain porkkana-siementäytettä (?), kasviksia ja lasillinen piimää

Toivon, että muistatte kaikki arvostaa ilmaista ruokaa, jota saamme koulusta. Vaikka se ei ehkä olekaan aina sitä parasta bestiä, niin lähes kaikissa maissa tilanne on paljon huonompi. Aivot tarvitsevat ruokaa, että se oppi löytää tiensä perille ja jaksaa ahertaa. Myös liikuntatunneille keho kaipaa polttoainetta. Muistakaa siis syödä ihan kunnolla sitä kouluruokaa ja viettää samalla mukavaa aikaa ystävien kanssa ja pitää pikku tauko opiskelusta!

Toivottavasti tykkäsitte postauksesta <3
Kuulisin mielelläni teidän muostojanne ja mielipiteitänne aiheesta. Mikä ruoka maistui teille koulussa paremmin kuin hyvin ja mitä taas välttelitte viimeiseen asti? Annathan palautetta tai ehdotathan haluamaasi postausta kommenteissa!

Kommentit

 1. Kiva kun teit tän postauksen! Kuvien perusteella teillä on koulussa kyllä tosi laadukkaan näköistä ja vaihtelevaa ruokaa tarjolla, niin kuin kerroitkin. Olispa joka paikassa noin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi <3
   Ihana kuulla, että pidit postauksesta! Joo, ei kyllä käy kateeksi niitä, jotka joutuu syömään kaupungin keittiön ruokaa, nyt kun on tottunut parempaan :D

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruoka ja paranemisprosessi

Tässä postauksessa ajattelin kertoa omia mielipiteitäni ja kokemuksiani  siitä, mitä ja miten ja kuinka paljon kannattaisi syödä paranemisprosessin aikana, ja muitakin ruokailuun liittyviä juttuja. Painotan, että en ole minkään sortin asiantuntija, vaikka toki paljon sattuneesta syystä ravitsemusasioista tiedänkin. Kaikki ihmiset ovat yksilöitä, joten yksi malli ei ruoka-asioissa mitenkään sovi kaikille... Kuinka paljon? Kun puhutaan syömishäiriöstä (lähinnä anoreksia, bulimia, ortoreksia + niiden epätyypilliset muodot) toipumisesta, olennaista on korjata aliravitsemustila syömällä riittävästi. Kannattaa myös muistaa, että aliravitsemukseen ei aina liity alipainoisuutta... Riittävä määrä tietenkin vaihtelee iän, sukupuolen, pituuden, aktiivisuustason, jne. mukaan, mutta paranemisprosessin aikana ei ole mahdollista syödä liikaa! Joillekin sopii paremmin henkilökohtainen ateriasuunnitelma, toisille taas vapaampi malli, kuten MinnieMaud. Mitään tarkkaa ja täysin ehdotonta tavoitekalo

Kokemukseni osastohoidosta

Ajattelin tässä postauksessa kertoa vähän omia kokemuksiani ja mielipiteitäni anoreksian osastohoidosta. Ensin vähän taustoja: Jouduin lasten sisätautien osastolle 24.4.2017. Olin siellä kaksi viikkoa ja yhden päivän. Tämän jälkeen olin vielä muutaman päivän nuorten psykiatrisella osastolla ja kotiuduin lopullisesti 12.5.2017. Aloitetaan siitä, että miksi jouduin osastolle. Painoni oli laskenut nopeaa tahtia, ja painokäyrässä se oli lähtenyt pystysuoraan alaspäin. Olin laihtunut kuukauden sisällä noin viisi kiloa. Tämän lisäksi minulla oli rytmihäiriöitä ja huimausta, sekä pulssini ja verenpaineeni olivat aika alhaiset. BMI:ni oli osastolle joutuessani jotain 15.9 ja 16.1 väliltä. Eli kyllä, osastolle voi joutua vaikkei olisi välittömässä hengenvaarassa! Lasten sisätautien osastolla oli säännölliset ruoka-ajat: aamupala kahdeksalta, lounas yhdeltätoista, välipala kahdelta, päivällinen neljän ja viiden välillä sekä iltapala kahdeksalta. Noudatin osastolla ravitsemusterapeutin laatim

Mun pelko- ja turvaruoat

Tänään ajattelin kertoa, että mitkä ovat muodostuneet mun pelko- ja turvaruoiksi anoreksian aikana. TURVARUOAT 1. Puuro on mun turvaruoka varmaan aika monille tutuista syistä. Se on kevyttä ja terveellistä. Syön puuroa joka päivä aamupalaksi ja olen syönyt niin kauan kuin muistan. 2. Kasvisruoka on mulle turvallista syödä, koska se on terveellistä ja eettistä. Olin semivegetaristi ennen, joten kasvisruoka on senkin takia lähellä sydäntäni. Vaikka kasvisruoka onkin minulle turvaruoka, oma kasvissyöntini ei liittynyt millään tapaa syömishäiriööni. Ne olivat kaksi täysin erillistä ominaisuutta minussa, tai paremminkin; kasvissyönti oli ja on edelleen tärkeä osa minua, syömishäiriö toivottavasti ei... kuvan annos oli minulle kuitenkin haastava, koska se oli ravintola-annos (vohveli teriyaki-tofulla, kasviksilla, cashewpähkinöillä, paahdetulla sipulilla ja majoneesilla) 3. Kouluruoka sen takia, että se on usein kevyttä, sillä se kypsennetään yleensä uunissa ilm